1, 98 milliárd forinttal biztosítja a cukorrépa termelést a kormány – így nem kell majd bezárni az egyetlen, még működő hazai cukorgyárat. Az országnak szüksége van a kaposvári cukorgyár évi 105.000 tonnás termelésére, még akkor is, ha ez csak a hazai felhasználás harmadára elég.

Az EU cukorreformja miatt hatmillió tonnával csökkent a közösségen belül termelt cukor mennyisége. A hazai cukorszükséglet éves szinten 330.000 tonna, melynek több mint kétharmada import. Az EU szerkezetátalakítási támogatással ösztönözte a tagországokat a termelés megszüntetésére és a lemondásra a kvótákról. A magyar cukorkvóta-visszaadás mértéke több mint 75 %-os volt (az eredeti szám 401.824 tonna). Ennek oka többek között az,  hogy az EU Bizottság 2006-ban jelentősen megemelte a cukorgyáraknak termelő gazdák kártalanításának mértékét.
 
Az Európai Unió, érzékelve a cukorpiaci nehézségeket, támogatással ösztönzi a cukorrépa termelést – de csak az egységes mezőgazdasági támogatást (SPS) alkalmazó régi tagállamoknál. Magyarország területalapú támogatást (SAPS) kap, ezért nem adhat ilyet. A magyar kormány a szűkös anyagi feltételek ellenére is nemzeti költségvetéséből finanszírozza a hazai cukorrépa termelőknek megsegítését. A cukorrépa termelő gazdák 2617 forint támogatást kapnak minden tonna általuk előállított termény után.
 
A termelők 2011. július elsejétől július 31-ig nyújthatják be támogatási kérelmeiket a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnak (MVH). A cukorrépa-termelők 2011. évi nemzeti kiegészítő támogatásáról szóló rendelet május 30-tól hatályos.

Szerző: keresztenydem  2011.05.28. 03:46 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://keresztenydemokrata.blog.hu/api/trackback/id/tr202937959

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása