Autistákat és megváltozott munkaképességűeket foglalkoztat a Főkefe Nonprofit Kft. a Heves megyei Karácsondon abban a majorságban, amelyet a ferences rend működtetett eddig – jelentette be a szociális, ifjúsági és családügyekért felelős államtitkár hétfőn Karácsondon.

Soltész Miklós aláírta azt az együttműködési megállapodást, amelynek értelmében a Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány átadja a majorságot a társaságnak, amely 4100 embert, közöttük 3500 megváltozott munkaképességű és fogyatékkal élő munkavállalót foglalkoztat. A Főkefe az idén további három helyszínen, Martfűn, Tomajmonostorán és Jászapátiban indít mezőgazdasági termelést a négy telepen több mint száz megváltozott munkaképességű ember foglalkoztatásával.

Soltész Miklós emlékeztetett arra: a kormány fél évvel ezelőtt indította útjára a „Segítő vásárlás” elnevezésű akcióját. Ennek célja, hogy elősegítsék a mezőgazdasági termékek helybeni értékesítését, a közigazgatás, illetve az önkormányzatok, például a közétkeztetés céljára. Ezt szolgálta a közbeszerzési törvény megváltoztatása is, ami lehetővé teszi az önkormányzatok számára, hogy ne csak a nagy áruházláncoktól szerezhessék be az árut, hanem a helyben termelőktől is.

A megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásával az állam bizonyítja, hogy ezek az emberek is fontosak a társadalom számára – hangsúlyozta Soltész Miklós.

Magyar Gergely, a ferences rendtartomány tartományfőnöke felidézte, hogy a rendtartomány immár tíz éve működteti a közeli Gyöngyösön Autista Segítő Központját. Itt elsősorban otthont és oktatás biztosítanak autista gyermekek számára. Öt éve döntöttek a karácsondi majorság létrehozásáról, ahol felnőtt autistákat foglalkoztattak. Anyagi forrásaik viszont kimerültek; ezért határoztak arról, hogy átadják a működtetését a Főkefének – mondta az atya.

Szabó György, az évi mintegy ötmilliárd forintos forgalmat produkáló, állami tulajdonú társaság igazgatója hangsúlyozta, hogy a Főkefe tovább foglalkoztatja a majorságban élő 12 autistát, illetve még 20-22 megváltozott munkaképességű embert vesznek fel. Tájékoztatása szerint a társaság 77 tevékenységi kört üzemeltet. Egyebek között multinacionális sportszergyártónak szerelnek össze síkötéseket, illetve egy nemzetközi bútorgyártó számára asztali és falilámpákat. Működtetnek müzli- és zabpehelygyártó üzemet, elektronikai összeszerelőt, varrodát, illetve természetesen gyártanak keféket és seprűket.

A 8 hektáros major területén zöldségsavanyító és zöldségcsomagoló egységet működtetnek, illetve összesen 1500 négyzetméter alapterületen, fóliasátrakban termelik meg az ehhez szükséges alapanyagot.

(MTI)

 

Szerző: keresztenydem  2011.05.31. 03:48 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://keresztenydemokrata.blog.hu/api/trackback/id/tr922945082

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása