Írásbeli figyelmeztetést kapott Alföldi Róbert, a Nemzeti Színház vezérigazgatója pénteken Réthelyi Miklóstól, a nemzeti erőforrás minisztertől; a teátrum vezetője a posztján marad.

„A múlt pénteki események nyomán írásban figyelmeztettem a vezérigazgatót, ezután hosszasan elbeszélgettünk a jövőbeni tervekről és a Nemzeti Színház szerepéről az ország kulturális és társadalmi életében. Ezzel az ügyet mindketten lezártnak tekintjük” – mondta Réthelyi Miklós a színház vezetőjével lezajlott találkozó után újságíróknak.

A sajtótájékoztatón kérdést nem lehetett feltenni, Alföldi Róbert nem nyilatkozott. Mint ismertes, Réthelyi Miklós azért rendelte be hivatalába Alföldi Róbertet, és indított vizsgálatot, hogy tisztázza, a színigazgató valóban használt-e obszcén kifejezéseket pénteki tájékoztatóján egy újságíró kérdéseire.

A Nemzeti Színház május 20-i évértékelő sajtótájékoztatóján a vezérigazgató beszámolója után lehetőség volt kérdéseket is feltenni. Ekkor Sinkovits Szilvia, a Jobbik közeli Nemzeti 1 Televízió munkatársa Alföldi Róberttől azt kérdezte: azok után, hogy nagy írók műveit provokatív és megosztó módon vitte színpadra, nem gondolja-e, hogy le kellene mondania? Alföldi erre először röviden úgy válaszolt, hogy nem. A főigazgató ezután visszakérdezett, hogy az újságíró melyik műre gondol és melyik előadást látta egyáltalán, amelynek alapján ez a véleménye alakult ki. Az újságírónő bevallotta, hogy nem látta a darabokat, viszont látta Madách Az ember tragédiájának római színében az „orális jelenetet”. Alföldi erre úgy reagált, hogy ajánlja, olvassa el a római színt. Az újságírónő megkérdezte: „Ön ezt egy 12 évessel megnézetné?” „Meg bizony” – hangzott Alföldi válasza, majd hozzátette: „önnek pedig kívánok ilyen orális szexet, innentől kezdve egész életében”.

A kultúráért felelős nemzeti erőforrás miniszter – Pörzse Sándor (Jobbik) azonnali kérdésére válaszolva – hétfőn jelentette be az Országgyűlésben, hogy vizsgálatot indít Alföldi Róbert május 20-ai kijelentései miatt. Réthelyi Miklós akkor azt mondta: ha igazak a hírek arról, hogy az igazgató mit mondott sajtótájékoztatóján, akkor a „viselkedésével átlépett egy határt”. Kijelentette, ha bebizonyosodnak a sajtóhírek, akkor Alföldi Róbert méltatlanná vált egy kiemelt nemzeti intézmény vezetésére.

Alföldi Róbert szerdai sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: mivel az előadásban nincs szexuális aktus, tulajdonképpen a semmit kívánta az újságírónőnek. „Trágár, obszcén kifejezést nem használtam, az orális jelzőt az újságíró mondta ki először, erre én egy élccel válaszoltam, abban a stílusban, ahogy ő kérdezett” – tette hozzá. Mint mondta, az újságíró határozta meg a stílust. Leszögezte: nem viselkedett méltatlanul, pontosan tisztában van a Nemzeti Színház vezérigazgatói pozíciójával járó felelősséggel. Úgy fogalmazott: nem történt „verbális nemi erőszak”, senkit nem sértett meg emberi méltóságában. Hozzátette: annak ellenére sincs mitől félnie, hogy bizonyos politikai erők kulturális szabadságharcot hirdettek.

Szőcs Géza kulturális államtitkár az MTI-nek korábban Alföldivel kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy e pillanatban az országban több olyan rendező van, aki alkalmas a Nemzeti Színház igazgatói posztjának betöltésére. Szőcs korábban kiállt Alföldi mellett. Alföldi Róbert szerdai sajtótájékoztatón Blaskó Péter, a Nemzeti Színház Kossuth-díjas színművésze is felszólalt Alföldi Róbert mellett. Mint mondta, érthetetlennek tartja, hogy a parlamentben Alföldi Róbert elszólása vegye el az időt az ország súlyos gondjai elől. Blaskó szerint bocsánatkéréssel rendbe hozható a sajnálatos elszólás, amely semmiképpen sem ok arra, hogy egy embert meghurcoljanak és szóba kerülhessen állásából való elmozdítása.

A Magyar Színházi Társaság elnöksége szintén kiállt Alföldi mellett; a szervezet csütörtökön levélben kérte Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás minisztert, védje meg az értékteremtő, független, szabad alkotómunkát Magyarországon. Ne hagyja a miniszter, hogy „a demokráciát felszámolni készülő erők igaztalan állításokra épülő érvei” rákényszerítsék akaratukat – írták a társaság elnökségének tagjai.

Az idei Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) versenyprogramjának összeállításában részt vevő Vekerdy Tamás pszichológus kedden – szintén sajtótájékoztatón – az ország szégyenének nevezte, hogy a politikusok megmondják, a művészetben mit lehet és mit nem lehet. (A POSZT versenyprogramjába idén a Nemzeti Színház három előadását is beválogatták.) Vekerdy Tamás megjegyezte: a szellemi élet vagy szabad vagy nincs. A Nemzeti Színház szerdai Tragédia-előadásán a közönség felállt és hosszan tartó vastapssal biztosította támogatásáról a társulatot és a színész-rendező igazgatót.

(MTI)

Szerző: keresztenydem  2011.05.27. 00:41 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://keresztenydemokrata.blog.hu/api/trackback/id/tr702935652

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.