Átadták a Gellért-hegyi Sziklatemplom pálos fogadóközpontját hétfőn Budapesten. Az intézményt a magyar pálos rend tartományfőnöke, Bátor Botond áldotta meg a nyitóünnepségen. Olaj Dávid projektgazda a fogadóközpontról elmondta: meg akarják ismertetni mindenkivel a sziklatemplomot, ehhez kapcsolódóan cél a turisták minél jobb informálása, a templombeli hitélet elmélyítése, valamint, hogy a templom újra egyfajta lelki központtá váljon.

Aczél László Zsongor, a sziklatemplom templomigazgatója megnyitóbeszédében rámutatott: Pfeiffer Gyula erdőmérnök kezdeményezésére szentelték fel a lourdes-i grottát a két világháború között a sziklatemplomban, ahol felállították a lourdes-i Madonna másolatát. A kolostori élet 1934-ben indult meg, és a sziklatemplom hamarosan zarándokhellyé vált. 1944-ben a Wehrmacht megszállta a sziklatemplomot, a nácik onnan robbantották fel az akkori Ferenc József hidat, a mai Szabadság híd elődjét, később sziklakórházat rendeztek be. Mint mondta, 1948-ban, a Mária-évben 100 ezer ember zarándokolt ide, de a pártállami rendőrség szétverte a tömeget. 1950-ben a pálos rendet is feloszlatták, majd 1951-ben bezárták a sziklatemplomot, s 1960-ban betonfallal zárták le a bejáratát. 1989-ben újraindulhattak a szertartások, 1990-ben visszakapták a kolostort a pálosok, 1992-ben pedig végleg lebontották a nagy betonfalat a bejárattól. A magyarság életéből is el kell tüntetni az elválasztást – fogalmazott Aczél László Zsongor.

Olaj Dávid projektgazda a fogadóközpontról elmondta: meg akarják ismertetni mindenkivel a sziklatemplomot, ehhez kapcsolódóan cél a turisták minél jobb informálása, a templombeli hitélet elmélyítése, valamint, hogy a templom újra egyfajta lelki központtá váljon. A beruházás mintegy 58 millió forintba került, ehhez a pálos rendnek 15 százalékos önrészt kellett adnia, a fennmaradó részt az állam és az európai uniós pályázat elnyerése biztosította.

Forrás: Magyar Kurír

Szerző: keresztenydem  2010.08.04. 14:30 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://keresztenydemokrata.blog.hu/api/trackback/id/tr532198408

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása