Az elmúlt hónapok során a Fidesz ifjúsági társszervezete számos esetben hallatta a hangját mezőgazdasággal kapcsolatos kérdésekben. Ennek kapcsán a Kereszténydemokrata Blog interjút készített Chladek Tiborral, a Fidelitas Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Kabinetjének vezetőjével.

A múlt héten hirdette meg a Fidelitas a „Fogadj örökbe egy falut”  programot. Miről szól ez a kezdeményezés? 

Azért hirdettük meg ezt a programot, hogy Magyarország települései és a benne élő fiatalok jobban megismerjék egymást, és egymásra találhassanak. Ágh Péterrel, a Fidelitas elnökével közösen arra kértük az ország nagyvárosainak polgármestereit, hogy a környékükön lévő kistelepülések közül karoljanak fel egyet, és az ott élő fiatalok számára az elkövetkező időszakban biztosítsanak olyan lehetőségeket, melyeket saját lakóhelyükön nem kaphatnak meg. Ezért cserébe pedig arra kértük az „örökbefogadásra” kerülő kistelepülések fiataljait, hogy az „örökbefogadó” város fiataljait ismertessék meg a vidéki létforma szépségeivel és a mezőgazdasági tevékenységek alapjaival. Bízom abban, hogy a közeljövőben minél több településvezető él ezzel a lehetőséggel és sikerül közelebb hoznunk egymáshoz a nagyvárosi és a vidéki fiatalokat egymás sorsának jobb megismertetésével. 

A Fidelitas országgyűlési képviselői a Parlamentben is több ízben foglalkoztak a mezőgazdaságot érintő témákkal. Milyen az együttműködés a képviselők és a szakmai kabinet között? 

A Fidelitas szakmai kabinetjei olyan szerepet töltenek be szervezetünkben, mint a fociban a fedezetsor. Az e poszton szereplő labdarúgóknak sem az a feladatuk, hogy látványos megoldásokkal szórakoztassák a publikumot vagy éppen sorsdöntő gólokkal befolyásolják egy-egy mérkőzés kimenetelét, hanem az, hogy szívósan, ha kell, a földön csúszva-mászva labdát szerezzenek az ellenféltől és nagyszerű passzokkal hozzák játékba saját csapatuk támadóit. Nincs ezzel másképp a mezőgazdasági és vidékfejlesztési kabinet sem: szorgos műhelymunkával igyekszünk kidolgozott javaslatokat tenni a fidelitasos képviselők asztalára, továbbá arra törekszünk, hogy olyan témákat, olyan ügyeket vessünk fel, amelyeket meggyőződésünk szerint egy konzervatív ifjúsági szervezetnek képviselnie kell a Parlament falai között. 
 

Milyen konkrét  ügyekkel foglalkozott eddig a szakmai kabinet? 

A „Fogadj örökbe egy falut” program mellett elsőként említeném meg a hazai gazdatársadalom korszerkezetének megváltoztatására irányuló  törekvéseinket, melyek kapcsán Ágh Péter szólalt fel az Országház falai között tavasszal. A legfontosabb feladatnak azt tartom, hogy a fiatal gazdálkodók számarányát növelni tudjuk, mert ez az arány hazánkban drámaian alacsony. Dr. Zsiga Marcell, a Fidelitas országos alelnöke intézett szóbeli kérdést V. Németh Zsolt vidékfejlesztési államtitkárhoz annak érdekében, hogy az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program mintegy 200 milliárdos keretösszegének felhasználása során a Kormány különös tekintettel legyen a fiatal gazdálkodók érdekeire. Amint azt már március folyamán bejelentettük, szakmai kabinetünk térítésmentes pályázati tanácsadást nyújt majd azoknak a fiataloknak, akik az ÚMVP pályázatain indulni szeretnének. Jelentős sikernek tartom, hogy Dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter támogatásáról biztosította azt a javaslatunkat, – amelyet Zsiga Marcell írásbeli kérdésként tárt a tárcavezető elé – miszerint biztosítani kell a hazai gazdatársadalom korszerkezetének optimalizálása céljából, hogy a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet könnyített feltételeket alkalmazzon a parlagon heverő állami tulajdonú termőföldek bérbeadása során a fiatal gazdálkodók esetében. Mindezek mellett, felbuzdulva a füzesgyarmati és a szolnoki kihelyezett kabinetülések sikerén, a jövőben is tartunk majd tematikus szakmai konferenciákat, hogy minél több fiatal kapcsolódhasson be programalkotó munkánkba. 

Milyen jövőképet szán a Fidelitas a vidéki fiataloknak?  

A szociálliberális gondolkodásmód szerint a vidéki életforma meghaladott, életképtelen sőt felesleges. Nekünk, XXI. századi magyar fiataloknak azonban szakítanunk kell ezzel a szemlélettel. Ki kell állnunk a magunk értékeiért és érdekeiért. Az új nemzedéknek egy erősebb, sikeresebb, versenyképesebb mezőgazdaságot és ezzel együtt élhetőbb vidéket kell teremtenie és örökül hagynia az utána jövő nemzedékeknek.

Szerző: keresztenydem  2011.05.22. 00:19 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://keresztenydemokrata.blog.hu/api/trackback/id/tr192922641

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása