A Kárpát-medencei magyar nyelvű oktatás fontosságát hangsúlyozta Semjén Zsolt hétfőn Budapesten, az Óbudai Egyetemen. A miniszterelnök-helyettes bejelentette: már kilencvenezer állampolgársági kérelem érkezett.

A kormányfő kereszténydemokrata helyettese a Kárpát-medencei felsőoktatás magyar képviselőinek részvételével tartott EU-Ped 2011 pedagógusnapi ünnepségen azt mondta: minden nemzet egyszeri és megismételhetetlen érték; senki nem adhatja az egyetemes emberiségnek azt az értékgazdagságot, amit a magyar nyelv, a magyar kultúra és történelem. Semjén Zsolt hangsúlyozta: nekünk, magyaroknak az egyetemes emberiséggel szembeni kötelességünk a saját magyarságunk megőrzése, ezért fontos, hogy a Kárpát-medencei magyar oktatás ne elszigetelt, atomisztikus darabokból álljon, hanem egységes és élő legyen. Kitért arra is, hogy a történelem viharai szétszaggathatták a nemzetet, de ettől még nyelvileg, kulturálisan, szellemileg „egy valóság vagyunk”.

A miniszterelnök-helyettes az egyszerűsített honosításról szóló jogszabály megalkotását felidézve bejelentette: jelenleg a kilencvenezredik állampolgársági kérelemnél tartanak. Mint mondta, a Szent István-i örökség lényege az országépítés, de ez nem fog úgy menni, ha csak a parlament meg a kormány építi az országot. Csak akkor működik, ha minden nemzetrész, minden kisebb-nagyobb közösség „kis Szent Istvánként” építkezik – tette hozzá Semjén Zsolt.

Németh Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia főtitkára köszöntőjében arról szólt: azon munkálkodnak, hogy a Felvidéken és Kárpátalján is legyen egy-egy akadémiai bizottságuk. Ha nincsenek tanárok, nincsen jól képzett ifjúság – hangsúlyozta. Rudas Imre, az egyetem rektora kiemelte: tiszteletadás ez a nap, tiszteletadás a Kárpát-medencei magyar nyelvű felsőoktatásnak és a magyar nyelvű oktatásban részt vevőknek. A felsőoktatási intézmények átalakításával kapcsolatban kiemelte: nagyra értékelik, hogy ez a kérdés egyelőre lekerült a napirendről. Hozzátette, üdvözlik, hogy csak hatástanulmányok, elemzések készültek, további konzultációk után fogalmaznak meg új javaslatot. Hisznek abban, hogy az egyetem eredményei, annak a különféle mutatók szerint a felsőoktatásban elfoglalt helye meggyőzően bizonyítja az intézmény önállóságának jogosultságát – közölte a rektor.

Az eseményen – amelyen címzetes egyetemi tanári cím adományozásáról szóló dokumentumot adtak át Semjén Zsoltnak – részt vett Dux László felsőoktatási helyettes államtitkár, Mészáros Alajos, az Európai Parlament szlovákiai képviselője és Korhecz Tamás, a szerbiai Magyar Nemzeti Tanács elnöke. Az ünnepségen egyperces néma felállással emlékeztek a vasárnap elhunyt Mádl Ferenc volt államfőre.

Szerző: keresztenydem  2011.05.31. 03:44 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://keresztenydemokrata.blog.hu/api/trackback/id/tr542945081

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása