Május 29-én egy éve, hogy megkezdte a munkát a második Orbán-kormány. 48 kormányülés, 900 napirend, 200 törvény, közel háromszáz kormányrendelet és még ennél is több, 350-et meghaladó kormányhatározat az elmúlt egy év termése – a kormany.hu adatait közöljük.

A fő kormányzati intézkedések számokban:

0 százalékkal változott a gáz ára a lakosság 57 százaléka, vagyis a kisfogyasztók számára a 2011. januárjában bevezetett új gázárszabályozásnak köszönhetően. A lakosság kétharmada számára egyáltalán nem, vagy csak minimális (0,7 százalék) mértékben változott a gázár. Az intézkedés a lakosság szociális biztonságát szolgálja, a rezsiárak kontrollálását.

1-kulcsos, 16 százalékos új adórendszer lépett életbe januárban. Ez azt jelenti, hogy mindenki jövedelmével arányosan adózik személyi jövedelemadót (SZJA) fizet, azaz aki tízszer annyit keres, az tízszer annyit adózik.

1 forint értékű lopás is büntetendő lett, mert a 2010. augusztus 19-én életbe lépett a közbiztonsági törvénycsomag nem huny szemet sem kis értékű lopás, sem a magánlaksértés felett. A törvénymódosításoknak köszönhetően ma már elzárással vagy akár százötvenezer forint pénzbüntetéssel sújtható a kis értékű, azaz 20 ezer forint alatti lopás, csalás, sikkasztás, szándékos rongálás, valamint a hűtlen kezelés is.

2 katasztrófával kellett megküzdenie a lakosságnak és a kormánynak az elmúlt egy évben. 2010 májusában - júniusában rendkívüli árvíz sújtotta az országot, október 4-én Magyarország eddigi legnagyobb ipari katasztrófája történt, a kolontári vörösiszap-tragédia. A két katasztrófában összesen több mint 600 család veszítette el otthonát, ennyi családnak biztosította kormány az újrakezdéshez mindent, hiszen mindkét katasztrófát követően a kormány vállalta a teljes újjáépítést.

2 milliós bérplafont vezetett be a kormány a közszférában: minden vezető, aki közpénzekből kapja fizetését, be kell, hogy érje ennyivel, annak érdekében, hogy az ország talpra álljon, és ne a lakosságon csapódjon ismét a korábbi kormányok elhibázott döntéseinek az ára.

Duális szakképzést vezet be a kormány. Ennek lényege, hogy nemcsak az állam vállal részt a szakképzésben, hanem a leendő, illetve lehetséges munkáltatók, a vállalkozások is, így az első perctől erősen gyakorlatorientált képzésben részesülnek a diákok. Az új szakképzési rendszer várhatóan 2012-től működik.

Kettős állampolgárságot szerezhetnek 2011-től a határon túl élő magyarok. Az Országgyűlés májusban fogadta el azt a törvénymódosítást, amellyel bevezette az egyszerűsített honosítási eljárást, amely szerint akár három hónap alatt magyar állampolgárságot kaphat a kérelmező. Eddig több mint 81 ezren kérték azt, hogy részben magyar állampolgárként élhessenek.

3 csapás törvény lépett életbe tavaly nyáron, amely jelentősen szigorította az erőszakos bűncselekményt elkövetők büntetését. Aki háromszor követ el erőszakos, személy elleni bűncselekményt, arra a harmadik esetben - mérlegelés nélkül - a cselekményre kiróható legsúlyosabb büntetőjogi tételt, akár a büntetési tétel maximumának kétszeresét szabja ki a bíróság.

3 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető az, aki olyan kihívóan közösségellenes magatartást tanúsít, ami riadalmat kelthet valamely nemzeti, etnikai, faji, vallási csoporthoz tartozó közösség tagjaiban, ezt a tavaly elfogadott Btk. szigorítást tette lehetővé.

Újra 3 évig maradhatnak otthon gyesen az anyák, miután a kormány visszaállította a gyes időtartamát. A 2010 májusa után született gyermekekre és anyukáikra vonatkozik az intézkedés.

3 autógyártó óriáscég (Audi, Opel, Mercedes) is Magyarországon terjeszkedik tovább. A győri Audi-beruházás, a kecskeméti Mercedes gyár, a Szentgotthárdi Opel-beruházás. Ezeknek köszönhetően közvetve összesen 27 500 új munkahely jön létre.

3 extraprofittal rendelkező szektorra is válságadót vetett ki a kormány azért, hogy ily módon járuljanak hozzá az ország pénzügyi stabilizálásához. A válságadók azokat a jól jövedelmező szektorokat sújtják, amelyek eddig „megúszták” a teherviselést. Most azokon a sor, akik eddig kevesebbet vállaltak.

3,5 milliárdos állami és uniós forrásból támogatta a kormány az Országos Mentőszolgálat irányítási és segélyhívási rendszerének megújulását.

3,8 százalékkal emelkedtek a nyugdíjak 2011.január 1-jétől, így mintegy 2,6 millió nyugdíjas infláció fölötti, nyugdíjemelést kapott.

3 milliárd forinttal marad több évente a magyar lakosságnál annak köszönhetően, hogy a kormány eltörölte tavaly nyáron az egyenes-ági rokonok között az ajándékozási és örökösödési illetéket.

4 Széchenyi Kártya Hitel Program indult, az állami támogatású hitelekkel a hazai kis- és középvállalkozások támogatása (forgóeszköz-hitel, beruházási hitel, pályázati önerő hitel), és az agrárvállalkozások támogatása a cél.

5 kispostát nyitott eddig újra a kormány a vidék életképességének javítása érdekében: Küngösön, Semjénben, Sárkeszin, Vadnán és Tornanádaskán.

5 százalékos áfát kell csak fizetni azoknak a vendéglátós előadóművésznek, akik vendéglátás keretében, zárt körben és belépődíj nélkül hangszeres élőzenei szolgáltatást nyújtanak.

6 év után ült ismét össze tavaly a Magyar Állandó Értekezlet, a kormány és a határon túli magyar szervezetek fóruma. Ezzel hivatalosan megindult a nemzetpolitika megújulása, a határon túl élőkért való felelősségvállalás politikai megerősítése.

6 fajta karika került a TV műsorok elé az új médiatörvénynek köszönhetően a kiskorúak védelmére. A korhatár nélkül megtekinthető műsorszámoktól kezdve, a 6-12-16-18 év alatti műsorszámokon át olyan műsorszámokig, amelyek alkalmasak a kiskorúak fizikai, szellemi vagy erkölcsi fejlődésének súlyos károsítására, különösen azáltal, hogy pornográfiát vagy szélsőséges, illetve indokolatlan erőszakot tartalmaznak.

7 kitörési pontra összpontosít az 2011 januárjában elindított Új Széchenyi Terv. Ezek: a vállalkozásfejlesztés-üzleti környezet fejlesztésfoglalkoztatás, gyógyturizmus - egészségipar, közlekedésfejlesztés, zöld gazdaságfejlesztés, tudomány - innováció – növekedés, otthonteremtés és lakásprogram.

7 pontból álló a bajba jutott lakáshiteleseket segítő segítő törvénycsomag lépett életbe tavaly év végén. Ez több oldalról nyújt védelmet a bajba került lakáshiteleseknek: csökkentette az adósok kiszolgáltatottságát, pl. a bankoknak kötelezővé tette a deviza középárfolyam vagy a Magyar Nemzeti Bank hivatalos devizaárfolyamának alkalmazását. Egy alkalommal díjmentesen meghosszabbítható a futamidő legfeljebb öt évvel, ha a fogyasztó legalább kilencven napos késedelemben van. A bajba jutott lakáshitelesek segítő törvénycsomagon túl a kormány egyéb intézkedéseket is bevezetett: jelzáloghoz kötött devizahitelezés betiltása, kilakoltatási moratórium, valamint hamarosan megállapodás születhet a bankokkal a hosszú távú megoldásokról

8-10 oldalra csökkentek a pályázati ívek az Új Széchenyi Tervben a korábbi 40-60 oldal helyett, így kevesebb lett a papírmunka, a régi átláthatatlan szabályozást a kormány felszámolta és lehetőség adott a pályázatok CD-n való benyújtására is.

10 kis- és középvállalkozásokra vonatkozó kisadót szüntetett meg a kormány, pl. a vállalkozók kommunális adóját, az üdülőépület utáni idegenforgalmi adóját, vízgazdálkodási érdekeltségi hozzájárulást. Ezekkel több tíz milliárd forint tehertől szabadultak meg a vállalkozások.

10 százalékra csökkent a hazai vállalkozások társasági adója a korábbi 19 százalék helyett. Az 500 millió forintos adóalapig érvényes adócsökkentés, közel 262 magyar vállalkozás terheit mérsékli, összesen 150 milliárd értékben.

10 éves koráig is igénybe vehető a GYES az örökbefogadott gyermekeknél, ezzel az új gyermeknevelést támogató intézkedéssel fél éven át élhetnek a szülők.

10 éves Nemzeti Vidékstratégiát alkotott a kormány, a vidéken való megélhetés, a vidékfejlesztés ösztönzésére.

11 vasúti szárnyvonalat nyitott újra a kormány a vidék életképességének javítása érdekében.

12 oldalra és 149 sorra csökkent az adóbevallás új, egyszerű adórendszernek köszönhetően. Eddig 36 oldalas és 556 soros nyomtatvánnyal kellett az adózóknak megküzdeni. Az egyszerűsítésnek nincs vége, a kormány a „söralátétnyi”adóbevallást szeretné bevezetni.

12 milliárd forintot fordít a kormány arra, hogy az ország bármely pontján elérhető és gyorsabb legyen az internet. 2011-ben a szélessávú fejlesztések támogatására, amit az állam helyett vállalkozások valósíthatnak meg.

12,5 milliárd forintos állami támogatást kapott a budapestiek közlekedési vállalata, a BKV, ezt a pénzt a közlekedési társaság jármű- és pályafelújításra fordítja.

12+1 kérdést kaptak kézhez az állampolgárok a 2012-ben életbe lépő új Alaptörvénnyel kapcsolatban, ennyi kérdésben mondhatták el véleményüket, amelyet az Országgyűlés bele is épített az új alkotmányba.

13. havi juttatás már nem jár a közjogi méltóságoknak, mert ez a politikai kiváltság is megszűnt.

14 nap helyett 2 nap elég ahhoz, hogy bárki saját honlapját regisztráltassa. Ezt egy a kormány által az internetszolgáltatókkal kezdeményezett tárgyalási folyamat tette lehetővé.

16 százalékos adókulccsal 2011-ben életbe lépett az arányos, új családi adórendszer, amely soha nem látott adókedvezményt biztosít a munka mellett gyermeket nevelőknek. Évi 150 milliárd forinttal több marad közel 900 ezer családnál.

20 napra csökkent a korábbi 40 napról a politikai vezetők, így az államtitkárok és miniszterek szabadsága.

20 százalékos TB járulékot fizetnek az eddigi 27 százalék helyett január 1-jétől azok a munkaadók, akik készek részmunkaidős foglalkoztatást is nyújtani a nőknek.

20 százalékban korlátozta éves szinten a bűnügyi hírek arányát az új médiatörvény azért, hogy a szenzációhajhász, sokkoló, bulvár tartalmak helyett magasabb arányban legyenek a valóban közérdekű hírek.

21 ezer milliárd forintos (a GDP 80 százalékát elérő) államadóssággal vette a kormány az országot a szocialistáktól. Ez a hatalmas államadósság a legfőbb akadálya annak, hogy a gazdaság és az állam működése versenyképes legyen. Az államadósság leküzdésére indította el a kormány az államadósság csökkentő programot, a Széll Kálmán Tervet.

21,2 százalékos tulajdoni részesedést szerzett ismét a Magyar Állam számára a kormány az ország legfontosabb stratégiai vállalatában, a MOL-ban. A nemzeti részesedésen a korábbi szocialista kormány adott túl.

25 millió forintos keretösszegben igényelhető, az államilag támogatott Széchenyi Kártya Forgóeszköz Hitel, amely a vállalkozások mindennapi működését segítheti, piacaik megtartásához és bővítéséhez használható fel.

28 százalékkal nőtt az agrár- és vidékfejlesztési támogatások összege az előző évekhez képest.

29 kormányablak működik az ország 29 pontján 2011. január 1-jétől, ahol eddig mintegy 25 ezer ügyben segítették az állampolgárokat.

30 százalékkal nőtt a rendőri intézkedések száma és ugyanilyen arányban emelkedett az elfogások száma is a 3 csapás törvénynek köszönhetően.

33-ra csökkentette a kormány a beruházási engedélyek számát a korábbi 51-ről. A hazai beruházások így egyszerűbben és a gyorsabban valósulhatnak meg.

40 év munkaviszony után a nők 2011. január elsejétől külön életkori megkötés nélkül nyugdíjba mehetnek. Teljes összegű nyugdíjat biztosít számukra a kormány, ezzel is elismerve a munka mellett nők gyermeket nevelő édesanyák erőfeszítéseit.

45 nap alatt pénzükhöz juthatnak az Új Széchenyi Terv nyertesei, nem kell többé két hónapot várniuk a támogatások kifizetésére, így sokkal gyorsabbá válnak a kifizetések, és a fejlesztések.

50 literig a kormány szabaddá és adómentessé tette házi pálinkafőzést. A 2010. szeptember 27-én életbe lépett törvénymódosítása megakadályozta, hogy nemzeti italunk feledésbe merüljön.

50 millió forintos keretösszegben állami támogatású Széchenyi Önerő Hitel Program indult a hazai vállalkozásokat segítésére, hogy csak azért, mert nincs önrészük, ne essenek el pályázati forrásoktól.

75 százalékos foglalkoztatási arány elérése a kormány hosszú távú célja, a jelenlegi 55 százalékos foglalkoztatási arány helyett, ami azt jelenti ma minden munkaképes felnőttből csak minden második dolgozik.

91 napos terhességnél, azaz már a gyermek megszületése előtt is igényelhető a családi adókedvezmény.

98 százalékos különadót kell fizetni a közpénzből korábban kifizetett többmilliós végkielégítésekre. A kormány így szeretne visszafizettetni a több milliós végkielégítéseket. Az állami vezetők, parlamenti és az európai parlamenti képviselők, alpolgármesterek, főpolgármester-helyettesek és a megyei közgyűlési alelnökök esetében 2 millió fölött, a közszféra munkavállalói esetében 3,5 millió forint felett kell megfizetni a különadót.

120 milliárd forintot takarított meg magán a kormány tavaly az ország pénzügyi stabilitása érdekében. Zárolták például a jutalmakat és tilos volt a bútorbeszerzés is.

130 milliárd forint értékben pályázható támogatás az Új Széchenyi Terves forrásokból a zöldgazdaság fejlesztésre.

150 ezer Ft büntetéssel és elzárással is sújtható az az ember, aki hamis bejelentéssel megtéveszti a hatóságokat (rendőrséget, mentőt, tűzoltóságot), például bombariadóval fenyeget.

173 milliárd forintos injekciót kapnak a hazai vállalkozások az Új Széchenyi Terv vállalkozásfejlesztési programjában.

193 Új Széchenyi Terv Infopont létesült az országban, ahol az érdeklődők lakóhelyük közvetlen közelében, személyesen kaphatnak ingyenes tájékoztatást a pályázatokkal kapcsolatban.

200 képviselő lesz 2014-től az Országgyűlésben a jelenlegi 386 helyett.

200 milliárd forintra pályázhatnak az idén vidékfejlesztésre a magyar gazdák.

270 pályakezdő fiatal előtt nyílt meg a kapu a Magyar Közigazgatási Ösztöndíj Program keretében 2011 februárjában, akiknek szakmai fejlődését itthon és külföldön támogatja a kormány.

300 millió forintot biztosít a kormány a kistelepüléseken lévő, korábban bezárt iskolák újranyitásához.

317 lakóház vált lakhatatlanná a tavalyi árvízben, minden család számára biztosította a kormány a lakhatást, az újrakezdést.

319 lakóház vált lakhatatlanná a tavalyi vörösiszap-katasztrófában, minden család számára biztosította a kormány a lakhatást, az újrakezdést.

500 milliárd forinttal több maradt már idén a lakosság és a vállalkozások zsebében - a 2010-ben és 2011-ben végrehajtott adócsökkentéseknek köszönhetően.

500 milliárd forintos bürokráciacsökkentést hajt végre a kormány még az idén, a vállalkozások felesleges adminisztrációs terheinek enyhítésére.

900 új gépkocsit kapott tavaly a rendőrség a nyomozási munka könnyítése érdekében.

1100 milliárd forint és 93 pályázat érhető el az Új Széchenyi Tervben az idén.

1800 tiszthelyettes rendőr tett esküt 2011. március 5-én. 2012-ig összesen 3500 fővel fog növekedni a rendőrség állománya.

2000 milliárd forint támogatást biztosít a hazai vállalkozásoknak az ÚJ Széchenyi Terv 2011 és 2013 között.

2000 fős katonai tartalékos rendszer jött létre januárban, hogy a jövőben esetleg bekövetkező katasztrófákra még nagyobb erőkkel, még hatékonyabban tudjon reagálni a Magyar Honvédség.

5200 Ft lett május 1-jétől a táppénz maximális összege. A szigorítás célja, hogy a közpénzekkel való visszaélés lehetősége a minimálisra csökkenjen, azaz a táppénzt jogtalanul és alapos indok nélkül felvevő „potyautasok” száma csökkenjen.

7500 kg-ot meghaladó össztömegű tehergépkocsik számára tilos az előzés az azonos irányban két forgalmi sávval rendelkező autópálya- és autóútszakaszokon reggel 6 és este 22 óra között.

18 000-vel többen dolgoznak, mint tavaly ilyenkor – jelentette a KSH május 18-án, amelyet a kormány biztató jelnek tart, az eddigi gazdaságösztönző intézkedések hatásának.

100 ezer munkanélküli roma foglalkoztatásba történő bevonásáról írt alá megállapodást Orbán Viktor kormányfő és Farkas Flórián, az országos Roma Önkormányzat elnöke májusban. Továbbá olyan átfogó oktatási reform program megvalósítását tűzték ki, amely révén 20 000 roma fiatal piacképes szakmát szerezhet.

Orientpress Hírügynökség

Szerző: keresztenydem  2011.05.28. 03:50 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://keresztenydemokrata.blog.hu/api/trackback/id/tr132937960

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása