Minden spanyol eredetű zöldségszállítmányt átvizsgáltak, de nem találtak fertőzött árut – jelentette be hétfő délután Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter. Az ÁNTSZ nyolc gyanús megbetegedés ügyében vizsgálódik, ám úgy tűnik, Magyarországra nem jutott el az E.coli-járvány.

Itthon nem találtak
Fazekas az európai uniós agrárminiszterek informális debreceni találkozóján beszélt a spanyol eredetű járványról, hangsúlyozva a hatósági ellenőrzések fontosságát. Közlése szerint az összes spanyol import zöldségárut visszahívták és bevizsgálták, de nem találtak fertőzött darabokat. A vidékfejlesztési miniszter hozzátette, a meghívottak kedden bővebben tárgyalnak majd az uborka-ügyről. Az agrárminiszterek ekkor zárt körű munkamegbeszélést folytatnak – ezen az állattenyésztés és a takarmányozás ügyéről esik szó, írja honlapján az InfoRádió.

Nyolcból öt negatív
Az ÁNTSZ szintén hétfőn számolt be az E-coli-járvánnyal kapcsolatos vizsgálatokról: mint sajtótájékoztatójukon közölték, eddig nyolc beteg mintaanyaga érkezett meg eddig az Országos Epidemiológiai Központba. A hasmenéses tünetekkel orvoshoz forduló páciensek mindegyike vagy Németországban járt, vagy német állampolgárral érintkezett az elmúlt időszakban. Az egyes betegek nem ismerik egymást, különálló esetekről van szó. Öt eset negatív volt, azaz itt nem mutattak ki E.coli-fertőzést, háromban még folynak a mikrobiológiai vizsgálatok azt kiderítendő, hogy a Németországban súlyos szövődményekkel járó Shiga toxin-producing E. coli bélbaktérium okozta-e náluk is a megbetegedést.
Az Országos Tisztifőorvosi Hivatalban megtartott sajtótájékoztatón dr. Szabó Enikő helyettes országos tiszti főorvos újra felhívta a figyelmet a megelőzés fontosságára: a zöldséget, gyümölcsöt mindig mossuk meg folyóvízben, ha lehet, hámozzuk is meg őket fogyasztás előtt. Elengedhetetlen az általános higiéné betartása, a gyakori kézmosás. Ugyanilyen fontos, hogy a konyhatechnológia során használt edényeket, késeket, tálcákat stb. is rendszeresen elmossuk. A megfelelően hőkezelt élelmiszerekben a baktériumok elpusztulnak.



Mire kell figyelnünk?
Aki hasmenéses tüneteket észlel magán – különösen, ha járt olyan országban, ahol előfordul a megbetegedés – keresse fel azonnal orvosát. Tilos a házi gyógyszerelés – különösen veszélyes orvosi ellenőrzés nélkül antiobiotikum szedése, mely a kórokozót ugyan elpusztítja, de az eközben felszabaduló toxinok súlyos szövődményt válthatnak ki. Ugyanígy nem tanácsos székfogót bevenni. Elengedhetetlen azonban a folyadékpótlás.

A megbetegedést okozó bélbaktérium lappangási ideje 8 nap, a súlyos szövődmények pedig a betegség 5-7. napján következnek be, ezért is nagyon fontos, hogy időben orvoshoz kerüljön a beteg. Minden beteg esetében a kezelő orvos az egyedi esethez igazítja a gyógyszerelést. A betegség első tünete a hasmenés, melyet láz követhet. A kórokozóból nagyon kevés is elegendő a súlyos megbetegedéshez (100 kórokozó/ml).

OrientPress Hírügynökség

Szerző: keresztenydem  2011.05.31. 03:33 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://keresztenydemokrata.blog.hu/api/trackback/id/tr752945079

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása