Köztársasági elnökként a jelenlegi és a majd megszülető alkotmány alapján kell az egyensúly szerepét betöltenem a parlamenti pártok, a magyar társadalom, a nemzet különböző csoportjai között – fogalmazott az új köztársasági elnök a hivatalba lépése alkalmából a Sándor-palota udvarában rendezett ünnepségen. Schmitt Pál hozzátette: egyensúly és nem ellensúly az a szerep, amit be kíván tölteni és minden erejével azon lesz, hogy a lehető legszélesebb körű nemzeti egyetértésen nyugvó, a nép akaratát tükröző alaptörvénye és törvényei legyenek az országnak. Mint mondta: közhivatalánál fogva, kellő mértéktartással, aktív részese kíván lenni az alkotmányozás folyamatának, valamint javasolni fogja, hogy az alaptörvény előszava tartalmazza a kereszténységre történő utalást és a Szent Koronát.

Schmitt Pál új köztársasági elnök szerint az elnöki feladathoz az alkotmány szövege ad körvonalakat azzal, hogy meghatározza a legfontosabbakat: a nemzet egységének kifejezését és a demokratikus rend feletti őrködést. Szerinte Göncz Árpád, Mádl Ferenc és Sólyom László korábbi államfők munkája, egyéniségük, céljaik és stílusuk mind külön-külön és együtt csiszolta az elnökséget olyan intézménnyé, melyre a magyarok még ma, a bizalmatlanság, a csalódások korában is mély tisztelettel tekintenek, ezért köszönet illeti őket. Kiemelte: bízik abban, hogy a következő öt év újabb fontos  színnel, újabb értékkel gazdagítja az elnökséget. Hozzátette: megnyugtató alapot ad számára, hogy felkérése e feladatra olyan széleskörű felhatalmazásból született, amely húsz esztendős demokráciánkban egyedülálló.

Schmitt Pál beszédében kiemelte azt is, hogy aki az anyanyelvet nem ismeri és szereti, az igazán más nyelveket, kultúrákat és népeket sem tud majd megérteni, nehezebben tudja a világban a helyét megtalálni. Közölte: mint olimpiai bajnok megvív azért, hogy a sport is az alkotmány szövegének része legyen és elnöki vállalásai között lesz az is, hogy kiáll a pedagógus életpálya erkölcsi és anyagi megbecsültsége mellett.
 
Pénteken délelőtt a Himnusz dallamaival kezdődött Schmitt Pál köztársasági elnöki hivatalba lépési ünnepsége; a ceremónia helyszíne a Szent György térről átkerült a Sándor-palota belső udvarába. Az ünnepség körülbelül 200 meghívott vendége, köztük Orbán Viktor miniszterelnök és Mádl Ferenc és Boross Péter volt köztársasági elnök, Kövér László házelnök a Sándor-palota belső udvarában kísérte figyelemmel a ceremóniát. A ceremóniára meghívást kaptak a miniszterek, az államtitkárok, a diplomáciai testület tagjai, a történelmi egyházak képviselői, a határon túli magyar szervezetek vezetői, valamint az összes volt köztársasági elnök. Sólyom László volt köztársasági elnök nem ment el az eseményre, ahogy az MSZP és az LMP is jelezte, hogy nem vesznek részt az ünnepségen.

Forrás: MTI

Szerző: keresztenydem  2010.08.07. 00:05 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://keresztenydemokrata.blog.hu/api/trackback/id/tr312204696

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása