Felmerült annak a lehetősége, hogy a családi pótlék rendszere úgy változna meg a készülő „sarkalatos törvényben”, hogy a gyermekek életkora alapján is differenciálni lehetne annak összegét – tudta meg a családháló.hu kormányközeli forrásokból. A jelenlegi szabályozásban szereplő „terhes” szót minden esetben „várandósra” cserélnék.

A portál értesülései szerint javában folyik a munka, hogy az új alaptörvény kiegészítéseként megalkotandó-, a családügyek szabályozását összefoglaló – úgynevezett – sarkalatos törvény előkészítése minél előbb befejeződhessen. A Kereszténydemokrata Néppárt által kidolgozandó javaslatban információik szerint számos jelenlegi jogszabály megerősítésére kerül sor a családtámogatások stabilitásának fenntartása érdekében, de néhány újdonság bevezetése is várható.

A csaladhalo.hu úgy tudja, hogy a tervezet szövegezésénél komoly hangsúlyt fektettek az apa szerepének hangsúlyozására, ezzel is kiemelve, hogy egy gyermek életében hasonló jelentőséggel bír az apuka személye is az anyáéhoz. Ennek keretében a gyermekek után járó pótszabadságok rendszerét szívesen átalakítanák az apák komolyabb bevonása érdekében.
Azt is tervezik, hogy az eddigieknél erősebb munkavédelmi szabályok védik majd a gyermekvállalókat – akár a munkába visszatérő anya kérésére történő, a gyermek 3 éves koráig tartó kötelező részmunkaidős foglalkoztatással kapcsolatban, vagy a súlyosan fogyatékos vagy tartósan beteg gyermeket nevelő szülők esetében.

Tovább differenciálnák a családi pótlékot

Átalakításon eshet át a családi pótlék intézménye is. Felmerült esetleges opcióként az életkor szerinti differenciálás lehetősége.
Külföldi minták során esett szó egy olyan verzióról is, hogy a családi pótlék csak bizonyos ideig járna (akár 3-5 évig) a gyermek születése után, s ezt követően csak akkor részesülne ilyen támogatásban a család, ha megszületik a kistestvér. Emögött az a feltételezés áll, hogy egy kétkeresős család komolyabb erőfeszítés nélkül el tud tartani egy gyermeket.

A családi pótlék továbbra is minden gyermek után jár, de nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy ma is lehetősége van egy rá nem szoruló családnak lemondani erről az összegről – ugyanakkor ennek kérvényezése természetesen nem túl gyakori.
Értesüléseink szerint a különböző juttatások elnevezésében is változások lesznek, például a segélynek koránt sem tekinthető terhességi gyermekágyi segély (TGYÁS) neve valószínűleg meg fog változni. Az már csak hab a tortán - fogalmaz a lap -, hogy a tervek szerint a jelenlegi szabályozásban szereplő „terhes” szót minden esetben „várandósra” cserélnék a 2012. január 1-jén életbe lépő új törvényben – ezzel is mintegy deklarálva, hogy a gyermekvállalás ne teher, hanem öröm legyen.

(PÉCSI ÚJSÁG)

Szerző: keresztenydem  2011.05.29. 02:44 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://keresztenydemokrata.blog.hu/api/trackback/id/tr802940122

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása