A Fidelitas, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség és az Erdélyben működő Magyar Ifjúsági Tanács közös elnökségi ülést tartottak a Heves megyei Bükkszéken, a Fidelitas XIII. Nyári Táborában. A három szervezet nyilatkozatot fogadtott el, amelyben kifejtoik: a szocialista pártok kormányzása alatt, 2002 és 2010 között Magyarországon felnőtt egy elfelejtett nemzedék, akinek boldogulása érdekében az ország vezetése semmit sem tett. A munkavállalás, az otthonteremtés és a családalapítás komoly kihívásokat jelentett minden fiatalnak. Ahogy az anyaországi, úgy a Kárpát-medencei fiatalok sem érezhették a bátorítást és a támogatást az elmúlt nyolc évben.

A Bükkszéken tanácskozó ifjúsági szervezetek úgy látják, hogy a Nemzeti Együttműködés Kormánya a bajokat felismerte és az elmúlt hónapokban több olyan programot is elindított, amely helyzetbe hozhatja a fiatalokat. Az új Széchenyi Terv rámutat arra, hogy komoly probléma az első lakás megszerzésének lehetetlensége, melyet orvosolni kíván, hiszen ez a gyermekvállalásnak is az egyik feltételét jelenti. A kormány egyik legfontosabb célja a foglalkoztatottság növelése, mely megvalósításhoz elengedhetetlen új munkahelyek teremtése.

A Széchenyi Terv vitairata kiemelt célcsoportként kezeli a pályakezdő fiatalokat, hangsúlyozza, hogy segíteni kell a pályakezdők munkatapasztalat szerzését, ennek érdekében célzott programokon keresztül támogatni kell azon munkaadókat, akik pályakezdő fiatalokat saját szakmájukban foglalkoztatnak, különösen, ha mindez hátrányos helyzetű térségben történik meg. Üdvözöljük, hogy a kormány a foglalkoztatáspolitika szerves részeként fogja fejleszteni a szakképzést, amelyet úgy kíván megreformálni, hogy azt a gyakorlatorientáltság felé mozdítja el, és rövidíti.

A felsőoktatásban részt vevő fiataloknak nyújt segítséget az, hogy A Diákhitel kamatának mértéke 2010. július 1-től minden eddiginél alacsonyabb szintre, 8,5 száűzalélra, csökkent, s a kamat a legalacsonyabb kamatszint a hallgatói hitelezés 2001-es fennállása óta. A Fidesz és a Fidelitas szövetségi szerződésében is szerepelt a fiatal orvosok helyzetének rendezése. Az ország vezetése gyors intézkedéseket tett a kérdés megoldására. Így került módosításra a „rezidensrendeletet”, amely a fiatal orvosokat 9 évig egy kórházhoz kötötte volna. Mostantól lehetőség lesz arra is, hogy gyermekvállalás esetén a képzést megszakítsák, illetve azok, akik hiányszakmákban jelentkeznek rezidensnek, 50 százalékkal magasabb bérezésre számíthatnak.

Régi álom volt a határon túli magyar osztálykirándulások támogatása is. A Fidelitas, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség programjában korábban szerepelt ez a lehetőség. A kezdeményezés hozzájárulhat ahhoz, hogy diákok fejében a történelmi Magyarország ne csak egy térkép, az erdélyi, délvidéki, felvidéki, kárpátaljai magyarok pedig ne csak magyarul beszélő idegenek legyenek.  

A magyar fiataloknak az elkövetkező évek nyerteseinek kell lenni határon innen és túl. A Fidelitas, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség és a Magyar Ifjúsági Tanács úgy látja, hogy a kormány ezt a célt felismerte. A már megtett és tervezett intézkedések azt üzenik az új nemzedék tagjainak: nincsenek elfelejtve, számíthatnak az ország felelős vezetésére! A Nemzeti Együttműködés Kormánya helyzetbe hozza a fiatalokat! Ágh Péter, Fidelitas Rétvári Bence, Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség Sándor Krisztina, Magyar Ifjúsági Tanács.

Szerző: keresztenydem  2010.08.16. 01:33 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://keresztenydemokrata.blog.hu/api/trackback/id/tr742224650

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása