Az Országgyűlés napirendjére tűzte a cukorgyárak privatizálását vizsgáló bizottság felállítását, amelyről késő estig tartott a vita a Parlamentben. Font Sándor és Ivanics Ferenc országgyűlési képviselők javaslatára a testület nemcsak a cukorgyárak magánosítását világítja át, hanem felülvizsgálja az ország uniós csatlakozása óta a közösségi cukorreformok alkalmával képviselt magyar álláspontot és annak itthoni következményeit.

A hazai cukorgyártás és -termelés korábbi évekhez viszonyított visszaesése 2006-ban, az EU cukorrendtartási reformjával tetőzött. Az unió ekkor tűzte ki céljául, hogy négy év alatt hatmillió tonnával csökkenti a közösségen belül az előállított cukor mennyiségét. Az üzemek privatizációjakor tulajdont szerzett külföldi befektetők százéves hagyományokra visszatekintő magyar gyárakat zártak be.

A hazai cukortermelés korábban nyereséges volt, ennek ellenére a szocialista-szabaddemokrata kormány készséggel asszisztált az EU-döntéséhez. Gráf József szocialista agrárminiszter például azt ígérte, hogy a cukorreform következtében egyetlen gyárat sem kell majd bezárni. Mára mindössze egy, külföldi tulajdonban lévő cég maradt életben Kaposváron.

Az Európai Unió 2014 utáni ciklusának kezdetéig, az agrárstratégia keretei között fel kell készülni az addig érvényes kvóták megszűnésével bekövetkező változásokra. Ehhez azonban nélkülözhetetlen a rendszerváltozás utáni kormányzatok cukorpiaci intézkedéseinek széles körű vizsgálata.

Orientpress Hírügynökség

Szerző: keresztenydem  2011.05.26. 03:02 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://keresztenydemokrata.blog.hu/api/trackback/id/tr752933278

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása